Videre til indhold

Fremtidens medicin: CAR-T

Der er lige nu over 7000 nye lægemidler under udvikling og mange af dem er helt nye og innovative behandlingsmetoder, der har potentiale til at revolutionere den måde vi behandler alvorlige sygdomme på.


En af de nye behandlingsmetoder er CAR-T-behandling, som allerede kan være tilgængelig i Danmark i 2019.

I mange år bestod kræftbehandlingen af operationer, kemoterapi og stråling, men CAR-T-behandling er en helt ny behandlingsmetode til patienter med specifikke kræftformer. Her opgraderer man patientens eget immunforsvar til selv at bekæmpe kræften. De første CAR-T-behandlinger spås at være tilgængelige i Danmark i 2019.

Behandlingen er så ny, at den først for nyligt er blevet godkendt – og i første omgang til aggressive typer af blodkræft. Det betyder, at patienten kan nøjes med en eller to behandlinger i stedet for måneder eller år med udmattende – og i nogle tilfælde nyttesløse – strålinger og kemoterapi. Med CAR-T-behandling er kræften forsvundet i helt op til 51 procent af tilfældene – selv hos meget syge patienter – viser kliniske studier.­­­

Sådan virker behandlingen
Når en patient kommer i CAR-T behandling, tager man – kort fortalt – blod fra patienten og modificerer T-cellerne i blodet til cancerdræbende celler.

T-cellerne, en type hvide blodlegemer, spiller en helt central rolle i vores immunforsvar. I CAR-T-behandlingen knytter man særlige antigenreceptorer til T-cellerne, der så kan spore bestemte kræftceller og selv bekæmpe kræften.

Dræber-T-cellerne bliver dyrket i et laboratorium, så de mangedobles i antal og bliver til en slags super-hær. Herefter føres de tilbage til patienten via en blodtransfusion, og nu kan kroppens eget immunforsvar finde og ødelægge kræftcellerne i patientens blod. Efterfølgende vil T-cellerne blive ved med at bekæmpe eventuelle nye kræftceller.

Kilder 
  • EFPIA
  • https://framtidsbranschen.nu/car-t-behandling-kan-radda-liv/
  • https://medwatch.dk/secure/Medicinal___Biotek/article10944605.ece?utm_campaign=MedWatch%20Morgen&utm_content=2018-10-19_B&utm_medium=email&utm_source=medwatch