Videre til indhold

Behovet for en sundhedsreform er akut

Yderst tiltrængt. Regeringen vil indbyde til forhandlinger om en sundhedsreform i første kvartal, lød fra Mette Frederiksen på Folketingets talerstol til den hasteforespørgsel, hun var indkaldt til i dag. Behovet for en reform, der klæder sundhedsvæsenet ordentligt på til fremtiden med flere ældre og mennesker med kronisk sygdom, er vigtigere end nogensinde.

Efter 15 år med færre sygehuse, mere specialisering, produktivitetskrav og stramme budgetter er der hårdt brug for en sundhedsreform, der kan håndtere den virkelighed, som sundhedsvæsenet står over for nu: ældre patienter og flere mennesker med kroniske sygdomme og multisygdom og en større pukkel, der skal arbejdes af efter COVID-19.

”Endelig! Selv før coronapandemien havde sundhedsvæsenet hårdt brug for en sundhedsreform. Langt færre og mere specialiserede sygehuse, stramme produktivitetskrav og endnu strammere budgetter har givet os et sundhedsvæsen, der ikke kan følge med de flere og flere ældre og kronisk syge patienter. Lægger man en pandemi oveni og mangel på sundhedsprofessionelle inden for stort set alle professioner, så er behovet for en sundhedsreform akut,” lyder det fra Lifs koncernchef, Ida Sofie Jensen, der glæder sig på patienter og sundhedsvæsenets vegne over, at der ifølge Mette Frederiksen bliver indbudt til forhandlinger om en sundhedsreform i første kvartal.

”Sundhedsvæsenet er blevet stillet en sundhedsreform i udsigt siden 2018, og behovet for den er ikke blevet mindre siden. Tværtimod. Derfor glæder Mette Frederiksens udmelding om, at vi endelige kan se frem til at tage livtag med de helt grundlæggende udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor, mig virkelig. Det er på tide, at vi får en samlet aftale, der giver hospitaler, kommuner og almen praksis de værktøjer, de skal bruge til at løfte de forestående opgaver – det skylder vi både dem og særligt patienterne,” lyder det fra Ida Sofie Jensen, efter den hasteforespørgsel, som statsministeren var indkaldt til i dag.

Koncernchefen peger på, at der er to spor for den kommende sundhedsaftale.

”Vi skal sætte retning for at løse de udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor, både når det gælder et stigende antal patienter med kronisk sygdom, og hvordan vi sikrer høj kvalitet, nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet. Derudover haster det med at finde løsninger på de betydelige personalemæssige udfordringer, som sundhedsvæsenet står i nu. De udfordringer vil kun blive forstærket i fremtiden, hvis vi ikke handler og fx tør gøre mere brug af digitale løsninger og differentierede tilbud.”

Sidste år lancerede Lif syv pejlemærker til mere sundhed tættere på borgerne:

De syv pejlemærker

1.

Nærhed og sammenhæng skal sikre en sundhedsvæsen af høj kvalitet

2.

Forebyggelse og aktiv forskelsbehandling skal sikre øget lighed i sundhed

3.

En national kronikerplan skal sikre mennesker med kronisk sygdom en indsats i verdensklasse

4.

En ambitiøs tiårsplan for psykiatrien skal sikre et nødvendigt og varigt løft af psykiatrien

5.

Et samarbejdende sundhedsvæsen baseret på tillid og åbenhed

6.

Udvikling, kvalitet og et sundhedsvæsen i topklasse forudsætter investeringer

7.

Klar til nye sundhedsteknologier og udvikling af kompetencer i sundhedsvæsenet

Mere sundhed

– tættere på borgeren