I Norge og Sverige bliver flere nye innovative behandlinger anbefalet som standardbehandling på sygehuset end i Danmark. Det viser en opgørelse over Medicinrådets vurderinger af lægemidler.
Ud af 73 vurderinger, hvor alle 3 lande (Danmark, Norge og Sverige) har truffet en national beslutning i perioden januar 2021 til august 2024, har Danmark kun anbefalet 51 nye innovative lægemidler. Det er 6 færre end i Norge – hvor der i alt blev anbefalet 57 nye lægemidler – og 8 færre end i Sverige, hvor 59 nye lægemidler blev anbefalet.
En kortlægning af adgangen til nye lægemidler med en europæisk markedsføringstilladelse på tværs af europæiske lande viser samtidig, at færre nye lægemidler introduceres i Danmark i dag end tidligere.
Blandt 167 lægemidler, der fik europæisk markedsføringstilladelse fra 2019 til 2022 – og dermed er godkendt efter europæiske standarder – var 35 procent ikke tilgængelige i Danmark ved udgangen af 2023. Det var færre i 2020 – nemlig 14 procent.
Det er bekymrende, at færre nye og innovative lægemidler er tilgængelige for danske patienter. Den begrænsede adgang betyder, at danskere ikke får gavn af den nyeste medicinske behandling, selvom en sygdom måske kan behandles bedre, begrænses eller kureres. Det har stor betydning for den enkeltes helbred og livskvalitet.
Flere danskere oplever frustration, når de hører om behandlinger til deres sygdom, som de ikke kan få adgang til i Danmark. Vi ser eksempler på patienter, som er rejst til udlandet og selv betale for en ny behandling for deres sygdom.
Vi halter efter lande som Norge og Sverige, både når det kommer til behandling af patienter, og når det kommer til et langsigtet perspektiv. Det er problematisk. Det har negative konsekvenser – både for den enkelte patient, som har behov for en behandling, og for vores evne i Danmark til at tiltrække kliniske forsøg og fremme innovation i fremtiden.
Hvorfor kan en patient i Østdanmark ikke få en behandling, som en patient i Vestdanmark kan få? Og hvorfor kan du få en ny behandling i udlandet, som danske læger ikke kan tilbyde i Danmark? Alle patienter skal have indblik i årsager til, at de ikke kan få den behandling, som er mulige til deres sygdom.
Der skal være åbenhed om de sundhedsfaglige beslutninger for den enkelte patient.
Værdien for den enkelte bør altid stå i centrum, når der tages beslutninger om nye lægemidler. Hver patient bør få tilbudt den bedste behandling baseret på en lægefaglig vurdering – også selvom lægemidlet er afvist som standardbehandling.
Der skal sikres lige adgang til en individuel vurdering for patienter i hele landet. Det er der ikke i dag. Selvom det er vedtaget af Folketinget.
Usikkerhed er et uundgåeligt vilkår, når der tages nye behandlinger i brug i sundhedsvæsenet – ikke mindst når det drejer sig om lægemidler til sjældne sygdomme.
Men usikkerhed bør ikke automatisk føre til et nej til standardbehandling. Som branche er vi klar til at finde fleksible løsninger, så nye behandlinger kan komme så mange patienter som muligt til gavn. Også dem med sjældne sygdomme.