Videre til indhold

Podcast

Lyt til Liv i fremtiden – en science faction-podcast, der går nysgerrigt til, hvordan sundhed, behandling og medicin kommer til at se ud i en ikke så fjern fremtid.

Liv i fremtiden // sæson 2

1. Epidemier og vacciner
1. Epidemier og vacciner


Identify – contain – eliminate. Det er de ord, som virus- og vaccineforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut siger igen og igen, da Ane Skak er ude og interviewe ham. Det er den overordnede strategi, når verden møder et virusudbrud, som det vi står midt i nu. Optagelserne til dette afsnit blev lavet lige før det første tilfælde af coronavirus blev konstateret i Danmark, men Eske Willerslev og Anders Fomsgaard giver os et unikt indblik i virus før, nu og i fremtiden.

2. Innovative forskningsmiljøer
2. Innovative forskningsmiljøer

Hvad skal der til for at skabe banebrydende forskning? For at vinde kampen om forskningsmidler, de skarpeste hjerner og overskrifter i anerkendte science tidsskrifter? Mød Eske Willerslev og Anja Boisen, to af landets absolutte topforskere, som står i spidsen for innovative forskningsmiljøer i verdensklasse. De er ikke gået den lige vej ind i forskningens topliga, de har mødt modstand – og slået igen eller vokset. De råber højt, lytter, går utraditionelle veje og kæmper for at give deres teams de optimale rammer at forske indenfor.

3. Gener og personlig medicin
3. Gener og personlig medicin

Hvad bestemmer, hvor klog du er? Om du udvikler en række sygdomme? Din socioøkonomiske tilstand? Hvis man skal pege på den mest betydningsfulde faktor, så er svaret: dine gener. Eller som Eske Willerslev siger det: “Dine gener er den største enkeltstående predictor for, hvordan dit liv kommer til at se ud.” Det gælder også på sundheds- og sygdomsområdet. Men med det øgede kendskab til vores gener følger en række essentielle dilemmaer og etiske spørgsmål, som Anne-Marie Gerdes, professor og formand for Det Etiske Råd, påpeger.

Liv i fremtiden // sæson 1

1. Fra sick care til health care
1. Fra sick care til health care

Mød Martin, biohacker, der forsøger at optimere sin krop og sit helbred ved hjælp af nøje tilrettelagt kost, motion, kosttilskud, lysterapi og devices. Og hør eksperterne fortælle om bevægelsen fra sick care til health care og self care.

Når kroppen overvåges

Cathrine har en avanceret pacemaker – eller en “indbygget hjertestarter,” som hun selv kalder den. Den overvåger konstant hendes hjerterytme og kan give et strømstød, der genopretter en normal hjerterytme. Samtidig sender pacemakeren løbende data til en server på Rigshospitalet. Vi møder Cathrine i 2. afsnit af podcasten ”Liv i fremtiden”, hvor vært Ane Skak denne gang sætter fokus på teknologier, der overvåger vores krop udefra og indefra. Du også høre om computere på størrelse med et sandkorn og om apps, der kan diagnosticere din sygdom.

Når sundhedsdata og kunstig intelligens redder liv

Når du ringer 1-1-2 i Region Hovedstaden, er det ikke kun en sygeplejerske eller paramediciner, der lytter med. I dag er avanceret kunstig intelligens også med i røret – og kan opspore tegn på, hvis du er ved at få et hjertestop. Det fortæller vært Ane Skak i 3. afsnit af Lifs og Medicoindustriens podcast ”Liv i fremtiden”, hvor hun denne gang besøger Region Hovedstadens Akutberedskab. Du kan også høre eksperter fortælle, hvordan din søgemaskine kan forudsige alvorlige sygdomme, og hvordan sundhedsdata kan forbedre diagnosticeringen og behandlingen af sygdomme.

Vil du vide mere?

Lea Remmer NürnbergDigital redaktør+45 31 76 84 87lrn@lif.dkLea Remmer Nürnberg on LinkedInLea Remmer Nürnberg on Twitter
Gitte SchmidtKommunikationschef+45 41 13 46 23gss@lif.dkGitte Schmidt on LinkedInGitte Schmidt on Twitter