Tag med ud på en rejse fra idé til forskning og til sidst et færdigt produkt. Liv i fremtiden stiller skarpt på biotek og første afsnit handler om grundforskningens betydning. Der hvor rejsen starter. Du skal møde forskeren og formand for Dansk Biotek Hans Schambye og ph.d. Emilie Glad Bak, der fortæller om deres overvejelser, valg og drømme i forskningens verden. Og så skal du høre den menneskelige historie bag det, der blev til en af COVID-19 vaccinerne.
Dette afsnit tager dig med på den del af rejsen, hvor en biotek-startup prøver at gøre forskningsresultater til et nyt produkt på markedet. Du skal møde Anders Hinsby. Han er en af lederne bag Muna Therapeutics – en startup-virksomhed som i sommers fik en danmarkshistoriens største biotek-investeringer. Og så skal du også fortsætte rejsen med Hans Shambye, formand for Dansk Biotek, og høre mere til COVID-19-vaccinens ur-moder, den ungarske forsker Katalin Kariko, som nu tager turen tilbage fra USA til Europa.
I tredje og sidste afsnit af Liv i Fremtiden, skal du møde den danske forsker og udviklingschef Morten Søgaard, som havde en finger med i etableringen af samarbejde mellem lægemiddelvirksomheden Pfizer og biotek-startup’en BioNTech. Vi skal også følge forsker og CEO Hans Schambys karriere til hvor den er i dag. Og så er der fortællingen om Katalin, Drew, Ugur og Ozlem – fire internationale topforskere som på hver deres del af rejsen har været helt afgørende for, at du har kunne få et COVID19 vaccine skud i armen.
Identify – contain – eliminate. Det er de ord, som virus- og vaccineforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut siger igen og igen, da Ane Skak er ude og interviewe ham. Det er den overordnede strategi, når verden møder et virusudbrud, som det vi står midt i nu. Optagelserne til dette afsnit blev lavet lige før det første tilfælde af coronavirus blev konstateret i Danmark, men Eske Willerslev og Anders Fomsgaard giver os et unikt indblik i virus før, nu og i fremtiden.
Hvad skal der til for at skabe banebrydende forskning? For at vinde kampen om forskningsmidler, de skarpeste hjerner og overskrifter i anerkendte science tidsskrifter? Mød Eske Willerslev og Anja Boisen, to af landets absolutte topforskere, som står i spidsen for innovative forskningsmiljøer i verdensklasse. De er ikke gået den lige vej ind i forskningens topliga, de har mødt modstand – og slået igen eller vokset. De råber højt, lytter, går utraditionelle veje og kæmper for at give deres teams de optimale rammer at forske indenfor.
Hvad bestemmer, hvor klog du er? Om du udvikler en række sygdomme? Din socioøkonomiske tilstand? Hvis man skal pege på den mest betydningsfulde faktor, så er svaret: dine gener. Eller som Eske Willerslev siger det: “Dine gener er den største enkeltstående predictor for, hvordan dit liv kommer til at se ud.” Det gælder også på sundheds- og sygdomsområdet. Men med det øgede kendskab til vores gener følger en række essentielle dilemmaer og etiske spørgsmål, som Anne-Marie Gerdes, professor og formand for Det Etiske Råd, påpeger.
Mød Martin, biohacker, der forsøger at optimere sin krop og sit helbred ved hjælp af nøje tilrettelagt kost, motion, kosttilskud, lysterapi og devices. Og hør eksperterne fortælle om bevægelsen fra sick care til health care og self care.
Cathrine har en avanceret pacemaker – eller en “indbygget hjertestarter,” som hun selv kalder den. Den overvåger konstant hendes hjerterytme og kan give et strømstød, der genopretter en normal hjerterytme. Samtidig sender pacemakeren løbende data til en server på Rigshospitalet. Vi møder Cathrine i 2. afsnit af podcasten ”Liv i fremtiden”, hvor vært Ane Skak denne gang sætter fokus på teknologier, der overvåger vores krop udefra og indefra. Du også høre om computere på størrelse med et sandkorn og om apps, der kan diagnosticere din sygdom.
Når du ringer 1-1-2 i Region Hovedstaden, er det ikke kun en sygeplejerske eller paramediciner, der lytter med. I dag er avanceret kunstig intelligens også med i røret – og kan opspore tegn på, hvis du er ved at få et hjertestop. Det fortæller vært Ane Skak i 3. afsnit af Lifs og Medicoindustriens podcast ”Liv i fremtiden”, hvor hun denne gang besøger Region Hovedstadens Akutberedskab. Du kan også høre eksperter fortælle, hvordan din søgemaskine kan forudsige alvorlige sygdomme, og hvordan sundhedsdata kan forbedre diagnosticeringen og behandlingen af sygdomme.