Log på

Voldsomme gebyrer mases igennem

Viceadm. direktør i Lif, Henrik Vestergaard

Helt urimeligt, at virksomhederne pludseligt rammes af høje gebyrer efter langsommelig behandling af ny bekendtgørelse, lyder det fra Lif.

Når Sundhedsministeriet ‪den 1. juli‬ indfører nye gebyrer for bl.a. kliniske forsøg, så er det ikke bare i modstrid med de høringssvar, ministeriet har fået, men også med en indfasning, der er langt hurtigere end anbefalingerne lød.

"Vi har sammen med mange andre påpeget, at ikke mindst gebyrerne på kliniske forsøg vil gøre det overordentligt vanskeligt at tiltrække kliniske forsøg til Danmark. Og vi er forbløffede over, at man slet ikke har lyttet til de mange høringssvar - men helt chokerede er vi over, at gebyrerne straksindføres," siger videadm. direktør i Lif, Henrik Vestergaard, i en kommentar til den bekendtgørelse, der blev offentliggjort i går. 

Ændringen betyder, at lægemiddelindustrien og andre, der laver kliniske forsøg, bliver mødt af gebyrforhøjelser på op til 1000 procent. Det bringer Danmark på en meget ufordelagtig førsteplads med de højeste gebyrer i Europa.

"Vi kommer til at ligge helt i top og langt over gennemsnittet i Europa. Det er et politisk valg, der harmonerer meget dårligt mad regeringens satsning på life science," siger han.

Lif har udtrykt forståelse for ønsket om at skaffe finansiering til at skabe en stærk lægemiddelstyrelse.

"Vi kan godt se det fornuftige i en kostægte fordeling af udgifterne. Men det er meget, meget voldsomme stigninger. Derfor burde man også som minimum have lyttet til interessenternes ønske om at lave en indfasningsordning, så man har mulighed for at lægge gebyrerne ind i budgetterne," siger Henrik Vestergaard.

"Det er helt urimeligt at mase voldsomme gebyrstigninger igennem med 14 dages varsel. Det skal ikke ligge forskere og virksomheder til last, at arbejdet med gebyrmodellen har trukket ud. Den slags ændringer midt i et budgetår er himmelråbende urimelige," siger Henrik Vestergaard. 

Kontakt

Gitte Skovlund Schmidt
Tlf +45 4113 4623

Kommunikationschef

gss@lif.dk