Log på

Regeringen baner vejen til Nobelprisen i medicin

Foto: Anne-Li Engström

Topforskning kræver, at man tør satse, og det gør regeringen i det nye forskningsudspil, hvor der eksplicit er fokus på, at toppen af dansk forskning skal op på Nobelpris-niveau.

Det er nemlig på topniveauet – altså blandt den bedste promille af forskningen, at Danmark mangler det sidste krydderi i forhold til de bedste i verden.

”Dansk forskning har et meget højt bundniveau og en stor bredde. Det skal vi blive ved med at have, men det er ikke på den generelle kvalitet og bredde, at vi mangler noget ift. udlandet. Det er det derimod ift. omfanget og niveauet på de allerbedste elitemiljøer. Her kan vi ikke måle os med Oxford, Cambridge i UK, Harvard, MIT i Boston eller ETH Zürich i Schweiz,” siger chefkonsulent Allan Skårup Kristensen, Lif.

Topforskningsfokus er præcis det, der mangler, for at Danmark bliver et prioriteret sted for internationale virksomheder, når de investerer i universitetsforskning. Det har regeringens vækstteam tidligere understreget, og virksomhederne fortæller det også. Eksempelvis investerer Novo Nordisk 1 mia. kr. i forskningssamarbejde med Oxford Universitet de næste 10 år, fordi Novo Nordisk her får adgang til nogle af verdens dygtigste forskere og et imponerende forskningsmiljø.

”Skal vi i Danmark gøre os forhåbninger om at tiltrække den slags investeringer til danske universiteter fra både danske og udenlandske virksomheder, skal toppen af dansk forskning styrkes, og det er der udsigt til med den nye strategi. Vi håber derfor på, at indsatsen ikke smøres ud i et tyndt lag til alle, men at fokus holdes på at få styrket eliten,” understreger Allan Skårup Kristensen.

Den private forskning i lægemidler udgør næsten 30 pct. af al privat forskning i Danmark, og den er dybt afhængig af, at der findes offentlig
grundforskning på højeste niveau. 

”I forhold til diskussionen om, om der er sat nok penge af til strategien, kan man altid ønske sig mere til forskning, hvilket vi også altid har øverste på listen i lægemiddelindustrien. Men vi anerkender også, at det handler om en prioritering af de midler, der er, og her synes vi, at den nye strategi er et godt bud på, hvordan vi kan få mere topforskning for pengene,” siger Allan Skårup Kristensen.

Lægemidler er Danmarks største eksportvarer og udgør 14,4 pct. af den samlede vareeksport. I 2016 eksporterede Danmark lægemidler for 91 mia. kr., og Danmark har potentialet til at kunne fordoble denne eksport i årene fremover, hvis den teknologiske forskning i lægemidler styrkes.

Læs mere om Danmarks lægemiddeleksport

Kontakt

Allan Skårup Kristensen
Tlf +45 3915 0924

Chefkonsulent - Forskning og innovation

ask@lif.dk