Log på

Nettet flyder med forfalsket medicin


Den internationale handel med forfalsket medicin udgør nu ca. 30 mia. kr., hvilket kan have konsekvenser for forbrugere, der tager chancen i ulovlige netbutikker. Det viser en ny rapport fra OECD og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO.


Antibiotika, hovedpinepiller, diabetesmedicin og potensmidler. Nettet flyder med forfalsket medicin, og den internationale handel med forfalskede lægemidler  udgør nu ca. 30 mia. kr.  Det viser en netop offentliggjort rapport fra OECD og EUIPO, der samtidig peger på, at udvalget af forfalskede lægemidler er bredt.

Forfalskede lægemidler finder vej til de danske forbrugere til trods for, at de lovlige forsyningskæder er særdeles sikre i Danmark. Det sker især, når forbrugerne handler hos ulovlige netbutikker. Handlen med forfalsket medicin er særdeles lukrativ for krimelle grupper og kan, ifølge rapporten, på visse områder være mere profitabel end handlen med hård narko. Samtidig er risikoen for at blive retsforfulgt lille, fordi det ofte er vanskeligt at spore varerne tilbage gennem komplekse forsyningskæder.  Forfalsket medicin produceres især i Kina og Indien.

”Rapporten viser, at handlen med forfalskede lægemidler er særdeles omfattende. De kriminelle holder sig ikke tilbage fra at lukrere på andres ulykke. Hvis du køber medicin i ulovlige netbutikker, har du ingen chance for at vide, hvad du får. Du kan for eksempel ikke vide, om du får forfalsket medicin, og hvad den i så fald indeholder. Der er eksempler på forfalsket medicin, som indeholder kviksølv, rottegift, blyholdig vejmaling og cement. Til dem, der er villige til at tage chancen, vil jeg sige: Lad være. Der er ingen grund til at sætte sit helbred på spil”, siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.    

”Rapporten afspejler vores opfattelse af, at salget af forfalskede lægemidler på nettet skal tages meget alvorligt. De ulovlige netbutikker, som sælger forfalsket medicin – og selve de forfalskede lægemidler – kan umiddelbart se meget professionelle ud. Men i virkeligheden kan forfalskede lægemidler være sundhedsfarlige, ja ligefrem livstruende, at benytte. Det skyldes, at man ikke kan vide, hvad der er i, og hvordan det virker. Måske er det forfalskede lægemiddel virkningsløst - eller langt stærkere end det oplyste på pakningen. Derfor er det vigtigt at være ekstra påpasselig, når man køber medicin på nettet. Det gør man bedst ved at sikre sig, at man kun handler sin medicin hos godkendte onlineforhandlere i EU med ”det grønne logo”, og at man generelt følger de gode råd til sikker handel på nettet”, oplyser Karen Juul Jensen, specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen.   

”Vi kan ikke sige det mange gange nok: Køb kun medicin på webapoteker, der er godkendte af enten Lægemiddelstyrelsen eller en anden europæisk lægemiddelmyndighed. Har hjemmesiden det grønne EU-logo, så ved du, at det, der bliver solgt på siden, er sikkert og lovligt. Det skal du selvfølgelig altid gøre, men det er især vigtigt i denne tid, hvor sociale medier flyder over med mere eller mindre udokumenterede historier om medicinmangel og mirakelkure. Der er ingen grund til at tage sagerne i egen hånd og afsøge nettets kringelkroge for hverken håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin, men følg altid myndighedernes anbefalinger og anvisninger,” siger Mikkel Møller Rasmussen, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen.

Pas på dig selv, når du køber medicin via internettet!
Det er nemt at blive narret til at købe ulovlig medicin. Netbutikkerne, som sælger ulovlig medicin, ser tit meget troværdige ud, og ofte er medicinens emballage af høj kvalitet og ligner til forveksling emballagen til lovlig medicin.

”Det er vigtigt at understrege, at alle forbrugere skal passe på sig selv ved kun at købe medicin på nettet gennem de forhandlere, som Lægemiddelstyrelsen - eller en anden lægemiddelmyndighed i EU - har givet tilladelse til at sælge medicin på nettet.” siger Barbara Suhr Jessen.

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du finde oversigter over danske apoteker og detailforhandlere, der har tilladelse til at sælge medicin via internettet.
 
I Danmark samarbejder 12 myndigheder tæt om at bekæmpe forfalskede varer. Det sker gennem Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser. Patent- og Varemærkestyrelsen er sekretariat for netværket. Netværket driver bl.a. jegvælgerægte.dk.

Læs rapporten

Trade in Counterfeit Pharmaceutical Products
EUIPO-OECD / 2020

 Kontakt web part - en kontaktperson smal

Kontakt

Mikkel Møller Rasmussen
Tlf +45 3915 0933

Chefkonsulent - Godkendelse, sikkerhed og forfalskede lægemidler​

mmr@lif.dk