Log på

Lægemiddelindustrien forberedt på Brexit


Uanset hvilken vej det britiske parlament måtte vælge at gå i den heftige debat for og imod et hårdt Brexit, så er det noget, erhvervslivet har forberedt sig på gennem lang tid.

Såfremt det ender med et hårdt Brexit, er adgangen til medicin et af de prioriterede områder, der vurderes at være sårbart, lød det fra de embedsfolk bl.a. fra den britisk ambassade, der i sidste uge holdt møde med Lægemiddelindustriforeningens medlemmer. Det vil betyde noget både for borgerne, men også for virksomheder med produktion, forsøg og salg på tværs af EU-UK-grænsen.

”Det er mit klare indtryk, at lægemiddelvirksomhederne har forberedt sig så godt som overhovedet muligt til et hårdt Brexit, men det er endnu ikke til at forudsige alle konsekvenserne,” lyder det fra chefkonsulent Thomas Klit Christensen efter mødet.

”Vi og ikke mindst vores medlemmer har fulgt situationen nøje gennem de sidste år og har haft et tæt samarbejde med myndighederne, så jeg er fortrøstningsfuld. Omvendt kan man sige, at det er en ekstremt usikker situation, hvor man ikke vil kunne forberede sig på alle scenarier men blot forsøge at geare alle led i processen – fra produktion og regulatoriske forhold til logistik og markedsføring,” siger Thomas Klit Christensen. 

Han understreger derfor også, at der kan blive behov for pragmatisme i en overgangsfase fra myndighedernes side på begge sider af kanalen – dog selvfølgelig ikke når det kommer til patientsikkerhed. 

Der er mindst tre grunde til, at Storbritannien med et hårdt Brexit sender lægemiddelindustrien – og alle andre – ud i nye udfordringer:

”Stærke forskningsmiljøer og placeringen af EMA har i årevis placeret Storbritannien strategisk midt i den europæiske lægemiddelindustri, og det skal nu finde et nyt leje. Dernæst er lægemiddelproduktion meget komplekst og råvarer, indholdsstoffer og devices passerer ganske ofte grænserne mellem de europæiske medlemslande undervejs i produktionsfasen.  Og endelig er Storbritannien helt enkelt et vigtigt marked for danske lægemidler,” forklarer Thomas Klit Christensen.
Kontakt

Anne Cathrine Schjøtt
Tlf +45 2232 9099

Pressekonsulent - på barsel

acs@lif.dk
Kontakt

Thomas Klit Christensen
Tlf +45 3915 0926

Juridisk chefkonsulent - Head of Foreign Trade Policy.

tkc@lif.dk