Log på

Hårdt Brexit vil få konsekvenser for patienterne


Når det britiske parlament i dag stemmer om premierminister Theresa Mays forslag til en Brexit-aftale, kan det få konsekvenser for patienternes adgang til lægemidler.

Hvis det britiske parlament i dag beslutter at forlade EU uden en aftale, vil handlen med lægemidler på tværs af grænserne blive langt mere besværlig, og patienterne kan derfor komme til at vente længere på deres medicin.  

”Et hårdt Brexit vil kort og godt påvirke tilgængeligheden af lægemidler på markedet, stort set fra dag 1. Vi vil endvidere opleve forsyningsvanskeligheder på grund af den meget komplicerede produktion af lægemidler, hvor delprodukter krydser grænserne op til flere gange i tilblivelsesprocessen,” oplyser juridisk chefkonsulent i Lif, Thomas Klit Christensen. 

Lægemiddelindustrien er ikke alene en af de mest regulerede brancher, men i høj grad også en branche, som agerer under fælles europæiske regler og en fælles europæisk struktur. Dette gælder bl.a. i forhold til kliniske forsøg, markedsføringsgodkendelser og den efterfølgende sikkerhedsovervågning, der foregår på tværs af landegrænserne.

”På grund af disse fælles regler og det nære samarbejde mellem EU-landene – og dermed også mellem EU og Storbritannien – er lægemiddelområdet et område, hvor der er behov for en særaftale for at sikre patienternes hurtig adgang til lægemidler. Det er afgørende, at man tager særlig højde for lægemiddelområdet i de forestående drøftelser i forhold til et evt. ”no-deal” scenarie,” understreger Thomas Klit Christensen.
Kontakt

Thomas Klit Christensen
Tlf +45 3915 0926

Juridisk chefkonsulent - Head of Foreign Trade Policy.

tkc@lif.dk