Log på

Fase 3-forsøg årsag til fald i kliniske forsøg


Efter flere år med en overordnet positiv udvikling i antallet af kliniske forsøg i Danmark, er antallet i 2016 dykket.

Det gælder både offentlige og private forsøg. Det er især et fald i kliniske fase 3-forsøg, der er årsag til, at den positive tendens ikke fortsætter. Det ærgrer Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen.

”Den positive udvikling, som virksomhederne specielt så i 2015, har ikke bidt sig fast. Det illustrerer med al tydelighed, at der skal kæmpes hårdt og målrettet for at fastholde kliniske forsøg som en dansk styrkeposition,” siger koncernchefen.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Mens det samlede antal kliniske forsøg sponseret af lægemiddelvirksomheder er faldet med 32 fra 190 i 2015 til 158 i 2016, står fase 3-forsøg for størstedelen af faldet, nemlig 19 færre.

”Skal udviklingen af kliniske forsøg igen på ret kurs, er det vigtigt, at vi fortsætter med at styrke rammerne omkring de kliniske forsøg – som det fx er gjort igennem NEXT, der har fokus på de tidlige kliniske forsøg. De positive takter herfra skal konsolideres og udvikles. De nye tal fra Lægemiddelstyrelsen er en kraftig påmindelse om, at der er behov for en dedikeret og langsigtet indsats, hvilket også står centralt i anbefalingerne fra regeringens life science vækstteam,” siger Ida Sofie Jensen.

De kliniske forsøg har været i vælten på det seneste, da regeringen og Sundhedsministeriet planlægger at hæve gebyrerne for kliniske forsøg. Gebyrforhøjelser kan få konsekvenser for både offentlige og private forsøg og herunder påvirke Danmarks evne til at tiltrække kliniske forsøg, hvilket er en uheldig udvikling, når Danmark i forvejen har svært ved at fastholde samme antal nye forsøg.


Læs også
Årsrapport 2016 - Kliniske forsøg med lægemidler