Log på

En tredjedel af al ny medicin er personlig


Nye tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, viser, at 16 ud af de 46 nye lægemidler, der blev godkendt i 2017, var i klassen personlig medicin – det vil sige 34 procent af al ny medicin.

 
Det er et markant spring i forhold til 2015, hvor andelen af nye lægemidler betegnet som personlig medicin ellers toppede med 28 procent. Ifølge chefkonsulent i Lif, Jakob Bjerg Larsen, vil vi kun se mere personlig medicin i de kommende år.
 
”Vi ved allerede nu, at personlig medicin giver patienterne en langt mere effektiv og skånsom behandling, og i takt med at vi bliver bedre til at kortlægge vores gener og biomarkører, vil vi også kunne udvikle langt flere personlige lægemidler og tage dem i brug,” siger Jakob Bjerg Larsen.
 
”Omkring 42 procent af al medicin under udvikling er personlig medicin –  og koblet med en national satsning på personlig medicin, dygtige klinikere og adgang til unikke sundhedsregistre og biobanker giver det os mulighed for at diagnosticere de danske patienter helt præcist og sørge for, at de får lige den behandling, som passer til den enkelte,” fortæller Jakob Bjerg Larsen.
 
Især på kræftområdet er der et stort potentiale for personlig medicin – 73 procent af al kræftmedicin under udvikling falder i kategorien personlig medicin.
 
”Personlig medicin har allerede bidraget til, at flere danske kræftpatienter overlever deres sygdom. Med en gentest kan man identificere præcis den kræftsygdom, patienten har, og give en målrettet behandling, som giver patienterne en mere effektiv behandling og en bedre livskvalitet,” siger Jakob Bjerg Larsen.


Klik for stor version​


Kontakt

Jakob Bjerg Larsen
Tlf +45 3915 0921

Chefkonsulent - Klinisk forskning og produktion

jbl@lif.dk