Log på

EMA: En nordisk prioritering vil øge chancerne

 
 

Vi havde stået stærkere i Norden, hvis vi havde et fælles nordisk bud, lyder det fra både dansk og svensk side.

Når det gælder EMA, så er det et politisk rævespil, og alt kan ske. Små marginaler kan være afgørende i Nordens kamp for at få København, Stockholm og Helsinki videre til anden runde. Netop det, at man i Norden ikke har formået at skabe opbakning til ét bud og i stedet har tre, betyder, at det bliver sværere. Det er synd, men lykkes det at komme videre til anden runde, er der en chance for, at Norden enes og samler sig i sidste afstemningsrunde. Sådan lyder analysen fra Anders Olshov, økonom og journalist, der fra Intelligence Watch har fulgt lægemiddelindustrien og derfor også dækker forhandlingerne om EMAs fremtid tæt.

I Lægemiddelindustriforeningen deler vicedirektør Henrik Vestergaard hans ærgrelse. Han er bekymret ved udsigten til, at de nordiske lande ikke prioriterer en fælles kandidat:

”Hvis de tre nordiske lande ikke kan blive enige om, hvem der er den bedste kandidat, så kan man heller ikke forvente opbakning fra andre lande, og så kommer vi til at stå enormt svagt over for de centraleuropæiske bud, hvor man har været bedre til at skabe alliancer. Alliancer er helt legitime kombinationer af matematik og politik. Vi burde have lært lektien til melodi grand prix for mange år siden,” siger han, og opfordrer til, at man lægger følelserne til side og ser nøgternt på, hvem der har det bedste bud ud fra de objektive kriterier, der er lagt frem.

Det synspunkt får opbakning fra den anden side af sundet, hvor Anders Olshov påpeger behovet for støtte fra Baltikum: 

”Det er klart, at en samlet prioritering fra Norden og med støtte fra de baltiske lande ville betyde, at Nordens hovedkandidat ville få tilstrækkeligt med stemmer til at gå videre til anden runde. Vi skal huske, at alle landene har samme stemmevægt, og at de baltiske lande derfor vejer tungt, siger Anders Olshov, der dog ikke vurderer, det er for sent at enes på nordisk plan, inden EU tager den endelige beslutning den 20. november.

Ikke bare det bedste for Skåne …
Et EMA i København vil ikke bare være det bedste for Skåne men også det bedste for Sverige, lød det i lederen i Sydsvenskan tilbage i juli, umiddelbart inden Sverige skulle give sit officielle bud på et EMA-kandidatur. Allerede længe før Sverige valgte at lægge sit EMA-bud i Stockholm, havde man i Sydsverige forhåbninger om, at et bud på det europæiske lægemiddelagentur kunne ligge et andet sted end Stockholm.

Hvor godt det svenske tilbud til EU end måtte være, så kommer Stockholmsområdet ikke til at høre til blandt favoritterne, lød den svenske erkendelse den gang:

”Hvis ikke Sverige og Danmark formår at enes om en fælles ansøgning, så tror jeg chancerne er små for to små lande,” sagde Henrik Fritzon, regionsformand i Skåne tilbage i begyndelsen af 2017.


Læs også
Danmark står stærkest i Norden
Kontakt

Henrik Vestergaard
Tlf +45 3927 6060

Viceadministrerende direktør

hv@lif.dk