Log på

Undgå forfalsket medicin


Black Friday skyder julehandlen i gang – og de gode tilbud står i kø på nettet. Også de lidt for gode tilbud. Patent- og Varemærkestyrelsen har netop lanceret en kampagne, der skal få forbrugerne til at styre uden om forfalskede varer.

OECD og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, estimerer, at handlen med kopivarer står for 3,3 procent af verdenshandlen – eller det der svarer til 3.380 mia. kr. årligt – og det er alt fra forfalskede varemærketøj, gadgets og medicin, der bliver langet over den virtuelle disk.

Hvor det kan have store økonomiske konsekvenser for de virksomheder, der står bag den oprindelige innovation af de sko, høretelefoner eller møbler, der bliver kopieret, så kan det have anderledes, helbredsmæssige konsekvenser for de forbrugere, der får købt forfalsket medicin på nettet.

"Det er både billigt og nemt at købe forfalsket – og måske også ulovlig – medicin på uautoriserede apoteker på nettet. Men det kan altså ikke betale sig for forbrugeren," lyder det fra Mikkel Møller Rasmussen, chefkonsulent i Lif.

"Det er ofte organiserede bander, der står bag handlen med forfalsket medicin, og de har altså ikke patientsikkerheden for øje. Hvis du har købt et forfalsket lægemiddel, så ved du reelt ikke, hvordan det er produceret: Er det overhovedet et lægemiddel, eller er det bare en kalkpille, der ligner? Under hvilke forhold er det produceret, hvordan er det opbevaret, er det for gammelt? Er man heldig, så er det virkningsløst, men i værste fald kan produktet være direkte livsfarligt," uddyber han.

Det kan være svært som almindelig forbruger at vurdere, hvornår det er lovligt eller ulovligt at købe medicin på nettet. Hjemmesiderne, der sælger ulovlige og forfalskede lægemidler, kan se meget professionelle ud, og de forfalskede lægemidler ligner ofte den ægte vare til forveksling.

"Det sikreste er helt klart at købe medicin på de fysiske apoteker eller via godkendte webapoteker, hvor vi har mulighed for at kontrollere distributionskæden. Når du vælger at købe din medicin online, så skal du altid sikre dig, at EU's særlige grønne logo er på hjemmesiden. Det er din garanti for, at det er en godkendt forhandler," siger han.


Kontakt

Mikkel Møller Rasmussen
Tlf +45 3915 0933

Chefkonsulent - Godkendelse, sikkerhed og forfalskede lægemidler​

mmr@lif.dk
Sådan er reglerne, når du køber medicin på nettet
Det er kun lovligt at indføre medicin til personligt brug.

Medicinen skal være lovligt købt. Det betyder bl.a., at forhandleren skal sælge medicin i det pågældende land på lovlig vis. Det betyder fx, at hvis du køber et produkt i håndkøb på en lovlig italiensk hjemmeside, må du gerne få det sendt til Danmark, selvom det er receptpligtigt i Danmark. Det afgørende er således, at lægemidlet er lovligt solgt i det EU/EØS-land, du handler i.

Medicinen skal være til behandling af sygdomme hos mennesker.

Det er kun lovligt at indføre medicin fra EU/EØS-lande.
Det betyder, at det er ulovligt at indføre medicin fra lande uden for EU/EØS.

Medicinen må ikke indeholde doping eller euforiserende 
stoffer.

Det er dit eget ansvar som forbruger, at du overholder reglerne.

Hvis du indfører medicin ulovligt, risikerer du at blive politianmeldt for overtrædelsen af reglerne og få en bøde.